Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Варна и "Фондация за устойчиво развитие" - Варна и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Паметници на други страни във Варна
В памет на френските войници и моряци, починали във Варна през Кримската война 1854-55 г.
В памет на френските войници и моряци, починали във Варна през Кримската война 1854-55 г.

Истинско любопитство и откритие за чуждестранните туристи е да се запознаят с част от историята си специално на територията на Варна, посещавайки паметниците на свойте предци - англичани, гермаци, руснаци, французи. С гид аниматор може да посетите или да си поръчате нарочно организирани беседи в Учебния музей на Археологическия музей.

Паметниците, свързани с историята на Русия са шест

Най-старият от тях е свързан с Руско-турската война през 1828-1829 г. и неговата история разкрива изключително интересни случки, станали на територията на Варна по време на тази война. Той е свързан със средновековната история на Русия, а също и с войната от 1928 г., по време на която във и около Варна са загинали 6 000 руски войника.

През 1836 г. в центъра на Варна бил изграден красив паметник-чешма, свързан със възстановяването на гр. Варна след Руско-турската война от 1828 г. Историята на паметника е много интересна, пълна със загадки.

Другите два са изградени в края на 1878 г. и са свързани с Освобождението на Варна от турско робство. В градската градина има паметник на граф Игнатиев, също с много интересна история, в двора на черквата “Св. Арахангел Михаил” се намира скулптурна група от скулптора Хр. Песев, а друг един, вече премахнат, посветен на капитан Девятко, се намирал на бул. “Княз Борис І”.

Френските паметници във Варна са два

Тяхната история е свързана с престоя на французите във Варна по време на Кримската война, когато във и около Варна са загинали близо 10 000 френски офицери и войници. Погребвали са ги къде ли не.на Разклона за Вица и село Кичево.

Английският паметник

Изграден на мястото, където са погребани 700 английски войника, починали от холера по време на Кримската война. Намира се на бул. Княз Борис I, до Двореца на културата и спорта.

Полски монумент-мавзолей

На мястото на битката между войските на султан Мурад ІІ и полския крал Владислав ІІІ Ягело е изграден парк-мавзолей, а в двора му има паметник на маджарския пълководец Янош Хуняди. Срещу мебелната палата.

Арменски барелеф

В квартал Галата, на ул. Морска сирена пред дома-музей, където е живял за кратко арменския генерал Антраник Тер Озанян е изграден малък паметник-барелеф.

Паметник на немските подводничари

В старите Евангелски гробища на Варна е имало паметник, поставен на братската могила на германските подводничари, загинали близо до Варна през ноември 1916 г. Трагичната гибел, изваждането на подводника, погребението и изграждането на паметника представляват за всеки германец крайно интересна история, която може да бъде разказана само тук, в близост до Двореца на културата и спорта.

Последна актуализация на 21.12.2004