Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Варна и "Фондация за устойчиво развитие" - Варна и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Почувствай вечното варненско лято...
Статуя на Херакъл
Статуя на Херакъл

Интересът към спорта на жителите на един античен град като Одесос - днешна Варна, е изключително голям. Одесос е създаден 600 год. пр.Хр. и вероятно тогава още се основава и ГИМНАЗИОНА - училище за младежи до 21 години. В него, наред с общобразователните предмети, атлетиката и други спортове са заемали основно място.

В града винаги са се поддържали традиционните младежки организации на ефебите (юношите) и “неой” (младежите). Гробове от 400-200 год. пр.Хр. съдържат бронзови и железни стригили (сърповидни уреди за почистване след спортуване), които доказват интереса на градското население към физическата култура и спорта.

Традицията за масово спортуване е продължила и през римската епоха. В много от гробовете от I до III век се откриват различни стъклени и бронзови балсамарии, чието съдържание от благовонни масла е било използвано за почистване и освежаване след атлетически състезания.

Къде са се провеждали тези състезания?

В днешна Варна са открити Римски терми от III век. Те са от императорски тип и се разполагат на огромна площ от 7 000 кв.м. Именно там, в палестрата (голямата зала за спортуване и делови срещи) са се провеждали всекидневните занимания със спорт. Големите размери на залата са позволявали дори провеждане на състезания на закрито. Открити са и специално изработени каменни тежести за вдигане (гири). Ефебски декрети от II - III век представляват надписи с изброени имена на младежите от гимназиона. Върху тях винаги са се изобразявали спортните дисциплини. Така може да се видят различните видове – борба, юмручен бой, бягане, винаги наблюдавани от преподавател треньор.

Покровители на игрите са били боговете Херакъл и Аполон. Аполон е изобразяван често с лира, което подсказва, че музиката и поезията също са имали своето място в обучението на младежите. Редовните спортни състезания в Одесос са били многодневни празници с музикален, поетичен и главно спортен характер. Победителите са били награждавани и имената им вписвани в аналите на Одесос.

Пълната колекция от предмети е изложена в Археологическия музей.

Последна актуализация на 21.12.2004