Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Варна и "Фондация за устойчиво развитие" - Варна и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Военно-мемориален комплекс Владислав Варненчик
Мавзолей на крал Владислав ІІІ Ягело
Мавзолей на крал Владислав ІІІ Ягело

Поредната забележителност с почертана значимост е Военно-мемориалният комплекс “Владислав Варненчик”, който също така се намира сред красив природен парк в близост до входа на магистрала “Тракия”. До него може да се достигне с автомобил, непосредствено от отклонение към магистралата, а също и с автобуси № 22, 209, 118, или тролейбус 82.

Военно-мемориалният комплекс “Владислав Варненчик” е посветен на битката на 9 ноември 1444 година край Варна между обединените християнски армии от “последния кръстоносен поход” под предводителството на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело и трансилванския войвода Янош Хуняди, и войските на турския султан Мурад ІІ.

Постоянни експозиции:

  • оригинално оръжие и снаряжение, открито на бойното поле и копия на оръжие и снаряжение, подарено от военни музеи в Полша, Унгария, Румъния и Чехословакия
  • зала посветена на унгарския пълководец Янош Хуняди
  • символна хералдика
  • предметно-фотографска изложба, посветена на председателя на комитета по изграждане на мавзолея Петър Димков, представяща кариерата му на офицер и световно известен природолечител
  • Мавзолей на крал Владислав ІІІ Ягело
  • гробница на неизвестен тракийски вожд
  • Паметник на Янош Хуняди
  • Команден пункт на турския султан Мурад ІІ
  • Паметник на крал Владислав ІІІ и загиналите в битката войни
  • Символични саркофази на загиналите в боя християнски войни.

Адрес: 9000 Варна бул. “Янош Хуняди” 3
тел./факс: 052 440 302

Работно време през цялата година от 9.00 до 17.00 ч., без почивен ден.

Беседа 1
Тракийски гробници и ритуални могилни погребения
Времетраене: 20 мин.

Беседа 2
Природолечителят Петър Димков - Космикус Булгарикус
Времетраене: 40 мин.

Беседа 3
Паметната битка на народите - Варна 1444 г.
Времетраене: 60 мин.

Календар на културни събития

май
Традиционни ежегодни срещи на полски граждани, живеещи в България, посветени на 3 май – националния празник на Република Полша.

1 юни
Международен ден на децата – Традиционен ежегоден празник, посветен на децата от смесени бракове, провеждан под патронажа на Негово Превъзходителство – консулът на Република Полша във Варна.

август
Финал на похода “1300 километра за 24 часа” – автомобилен, велосипеден и гребен поход по р. Дунав от Австрия, през Унгария и Румъния, по пътя на кръстоносната армия на Владислав Варненчик, организиран от туристическо дружество “Владислав Варненчик”.

ноември
Ежегоден тържествен молебен, посветен на героите от битката, провеждан с участието на представители на държавните институции и дипломатическите мисии в България.

Последна актуализация на 21.12.2004