Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Варна и "Фондация за устойчиво развитие" - Варна и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Аладжа манастир
Десетки туристи всеки ден вървят по стъпките на монасите, обикаляйки уникалния Аладжа манастир
Десетки туристи всеки ден вървят по стъпките на монасите, обикаляйки уникалния Аладжа манастир
Манастирът се намира сред прекрасния природен парк Златни пясъци
Манастирът се намира сред прекрасния природен парк Златни пясъци
Музейна сграда
Музейна сграда
Стенописна украса от параклиса
Стенописна украса от параклиса

Незабравим спомен от тридневния ви избор за маршрут е посещението на “Аладжа манастир”, който е един от най-известните средновековни скални манастири в България, обитаван от монаси отшелници през ХІІІ-ХІV век.

Музейният обект и Национален паметник на културата “Аладжа манастир” е разположен на територията на Природен парк “Златни пясъци”, на 14 км. североизточно от гр. Варна и 3.5 км. западно от КК ”Златни пясъци”. До него може да се достигне с автобус № 29 от централната спирка срещу катедралата в центъра на града, с лек автомобил или такси, както и от центъра на КК ”Златни пясъци” по първокласни пътища. Велосипеда взет под наем от комплексите е също добро средство за активен туризъм. От управлението на КК”Златни пясъци” към Аладжа манастир е трасирана добре поддържана горска пътека за пешеходен преход.

Необичайните архитектурни форми, красивата природа наоколо и легендите за загадъчни съкровища, и бродещи сред развалините духове на монаси, създават неповторима атмосфера на тайнственост и мистика, както и великолепни възможности за екотуризъм и отдих.

В близост до манастира е изградена музейна сграда на три нива, в която наред с постоянната експозиция, представяща историята на Аладжа манастир, ежегодно се уреждат различни интересни изложби.

Адрес: Природен парк “Златни пясъци” - Варна
тел.: 052 355 460, 681 012
E- mail: archmuseum@bulstar.net; kinov_aladja@yahoo.com

Работно време:
Зиме: 9.00 - 16.00 ч., почивен ден: неделя и понеделник
Лете: 9.00 - 18.00 ч., без почивен ден.

Беседа 1
Средновековният скален “Аладжа манастир”- ХІІІ-ХІV в.
Времетраене: 20 мин.

Беседа 2
Аладжа манастир - проучвания, митове, легенди
Времетраене: 40 мин.

Беседа 3
Оживелият манастир
Времетраене: 60 мин.


Последна актуализация на 21.12.2004