Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Варна и "Фондация за устойчиво развитие" - Варна и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Храм на виното Семела

Да отпиеш от магията на виното, историята и българския дух!

Храмът на виното Семела е уникална изба за дегустации, намираща се в централната търговска част на Варна. Изграден е върху основата на една от кулите на първата крепостна стена на античния град Одесос. Стените на дегустационната зала са археологическа забележителност – част от автентичната крепостна стена, датираща от IV в. пр. Хр.

Тук, в една завладяваща обстановка, посетителят преминава в историческото измерение на древни епохи, проследява развитието на един проспериращ във времето град, запознава се с историята и технологията на винопроизводството по нашите земи и най-важното  - участва в главната атракция – дегустацията на висококачествени български вина.

В магическата светлина на десетки свещи, стъпил върху автентични камъни с многовековна памет, сред оригинални археологически находки специалист енолог – жрец на храма Семела, облечен в ритуален хитон води ритуала на дегустацията, представя вината, разказва древни легенди  и предания. Тайнството на дегустацията се извършва на фона на завладяваща фолклорна музика.

След приключване на дегустацията, гостите могат да си закупят разнообразни качествени вина от богатата колекция, изложена в магазина-музей “Център на виното”.

Адрес: Варна, ул. “Мусала” 7 (платен паркинг на х-л Мусала Плаца)
За контакт и резервации: 052 603 810, 0888 994 714
Фирма: “M&R – 1713” ООД
Росен Бангиев – изп. директор
Мария Георгиева – икономически директор
тел.: 052 616 894

Последна актуализация на 21.12.2004