Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Варна и "Фондация за устойчиво развитие" - Варна и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
На бяло сладко в Стара Варна


Изложбените зали пресъздават атмосферата на Стара Варна
Изложбените зали пресъздават атмосферата на Стара Варна

Пътуване до Стара Варна 100 години назад

В сърцето на старата част на Варна една 102 годишна къща съхранява фотопаметта на Варна. Постоянната изложба “Стара Варна” показва как Варна се превръща преди 120 години от ориенталски в европейски град.

На вратата госта се посреща от хаджи Ламбрин Сотиров – основателят на този музей. Артистично и със силен емоционален заряд той разгръща разказа си като едно необичайно пътуване във Варна преди 120 години, проследявайки уникалните 320 фотографии от края на 19 и началото на 20 век, изложени в три големи зали. Визуално пътешествието започва от пристанището и ж.п. гарата, минава през най-богатата улица на града, за да стигне до центъра, където са символите на Варна – театъра, пожарната, импозантните хотели, часовника, отмерващ живота на града според земното притегляне. После пътуването продължава в първия български курорт и завършва със забележителни събития от културния, спортен и светски живот на града. Разказът е наситен с чудати личности, необичайни случки, анекдоти, много хумор и носталгия. Като завършек към сладостта на спомена се прибавя почерпката с бяло сладко.

Всеки може да усети магическата атмосфера на най-красивия и чист град в България – Варна.

Всяка глътка хубаво българско вино изпита тук запечатва силно спомена за Варна, такава каквато е била преди повече от век и каквато се е съхранила до ден днешен – атрактивна, кипяща от енергия, обляна в слънце и вода – царицата на Черно море.

По желание – може да се слезе една “спирка” по-надолу – в дегустационната винарска изба. Управителят на музея води дегустацията, която включва типично български вина, поднесени с мезета и сирена.

Музеят предлага за закупуване:

  • картички от стара Варна
  • карта на виното и карта на ракията в България
  • вина от различни български винарски изби

Фотоекспозиция и дегустационна зала “Стара Варна”
Ламбрин Сотиров - управител

адрес: Варна, ул. “Цар Калоян” 5
за контакт тел.: 052 654 065; 633 085; тел./факс: 052 633 080
E-mail: bars2000@mail.bg

Последна актуализация на 21.12.2004