Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Варна и "Фондация за устойчиво развитие" - Варна и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
КК Св. св. Константин и Елена

Най-старият курорт по българското Черноморие се намира само на 9 км североизточно от Варна и на 479 км източно от София.
Курортът има древна слава, която се дължи на уникалното съчетание на планински въздух, минерални извори и море.
Изграждането му започва през 1908 г. в околностите на манастира “Св. св. Константин и Елена”.

На територията на комплекса има множество минерални извори, балнеологични комплекси, открит басейн с гореща минерална вода и др. Минералните води в комплекса са известни с добрите си лечебни свойства.

Над 50 хотела в курорта предлагат настаняване. Към тях има басейн, лоби-бар, сладкарница, ресторант, фитнес залa и др. Съчетаването на морски климат и топла минерална вода дава възможност за една добра почивка и лечение.

Турстическият комплекс Слънчев ден включва четири хотела, а комплекс Ваканция – 25 вили и бунгала.
Препоръчително е да се резервират предварително места през летния сезон.

Ресторантите в комплекса предлагат превъзходна кухня. По правило цените са високи и затова често туристите предпочитат да се хранят във Варна.

На всеки 10 мин. (от 6 до 23 ч.) от комплекса тръгват автобуси за града.
От всеки хотел може да се поръчате такси.

Между кк. Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци се намира малкият курортен комплекс Чайка, предлагащ настаняване и много туристически услуги.

Дворецът Евксиноград е на юг от курорта.
В близост до Варна се намира малкият курортен комплекс Почивка, където също има много частни вили и хотели, предлагащи настаняване.

Последна актуализация на 21.12.2004