Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Варна и "Фондация за устойчиво развитие" - Варна и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Златни пясъци

Златни пясъци е най-големият курорт по северното черноморско крайбрежие. Разположен е на 18 км североизточно от Варна и на 488 км източно от София. На север достига до Кранево, а на юг - до вилно селище Чайка. В близост се намира курортният комплекс кк Св. св. Константин и Елена.

Постоянната температура от 27оС , микроклимата през сезона, минералните води, топлото море, прекрасният плаж и вековните гори превръщат Златни пясъци в прекрасно място за почивка и забавления. Плажната ивица, покрита със златист пясък е с дължина 3,5 км и е широка до 100 м.

Хотелите в курорта наброяват 61, като преобладават 3-звездните, има също и 3 вилни селища. По-голямата част от хотелите разполагат с басейн, фитнес зала, балнеоцентър и обменно бюро.

Многобройните ресторанти предлагат специалитети от националната и международна кухня.

Курортният комплекс Ривиера се намира на Златни пясъци и предлага уникално съчетание на уютна атмосфера и морски бряг през цялата година.
Тук се провеждат: мис и мистър ”Златни пясъци”, тенис турнир, ретро парад, международен фестивал за стандартни и латиноамерикански танци, изложба на кучета, силови състезания, народни песни и танци на открито, авангардни модни ревюта.
Любителите на силни усещания могат да опитат късмета си в казината.
На разположение на гостите на Златни пясъци има десет тенис корта, боулинг зала, игрище за мини-голф, конна база, велосипеди, стрелбище, както и добри условия за практикуване на всички видове воден спорт с помощта на квалифицирани треньори. Любителите на спорта могат да вземат участие в състезания по плажен волейбол, стрийтбол, тенис на корт, тенис на маса, ветроходство.

Организират се много спортни състезания, игри, дискотеки и незабравими срещи с любимите куклени герои. В детския спортен център децата могат да яздят пони или да стрелят с лък. Има също компютърни и електронни игри, детско влакче, надуваеми замъци, водни парзалки, детски картинг.

Минералните извори в комплекса са с много добри лечебни качества. Изградени са няколко балнео и фитнес центъра. Предлагат се над 100 вида медицински услуги, съчетани с различни лечебни и възстановителни програми.

Специфичният климат, чистият въздух, морската вода, богата на соли и микроелементи, лечебната кал и различните видове билки са незаменим дар от природата. Успешно се лекуват артрити, артрози, стрес, неврози, астма и др.

Между Златни пясъци и Варна функционира добре организиран транспорт. Автобусните линии 9, 109, 209, 309 свързват курорта с града, а 409 – с летището.

В непосредствена близост до курорта се намира Аладжа манастир, част от Природен парк “Златни пясъци”.

Последна актуализация на 21.12.2004