Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Варна и "Фондация за устойчиво развитие" - Варна и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Еднодневен яхтен круиз – “В търсене на Ноевия ковчег”

Тръгване сутринта около 10.00 часа от пристанище Балчик. Посоката е север- североизток. Около 12 часа пристигане в района на Калиакра. Гледката откъм морето е невероятно внушителна - 10-метрови скали спускащи се отвесно в морето.

Тук някъде професор Балард, известен още и като откривател на потъналия кораб Титаник, предполага че е потънал Ноевият ковчег. Неговата експедиция се заема с амбициозната цел да потвърди доказателствата около хипотезата, че всемирния потоп за който се разказва и в Библията е започнал именно от бреговете на Черно море. За това говорят и намерените находки от древен град от праисторическата епоха датиращ от 5-то хил. пр. Хр. Възходът на тази развита за времето си цивилизация, се доказва и от намерените предмети от желязо. Нейният живот бил прекъснат от придошлата солена вода, която заляла и потопила Дуранкулашкото сладководно езеро и принудила хората да отстъпят навътре в сушата, като оставили следи от своето развитие. По тази логика, останките от Ноевия ковчег, трябва да търсим по бреговете на Черно море. Българските земи от край време са били люлка на човешката цивилизация и това е още една сериозна заявка за присъствие в туристическите справочници, където срещу името на България, освен всичко известно до сега ще се нарежда и информацията, че там ще откриете “едно от чудесата на древния свят”.

При хубаво време и изявено желание, може да се лови риба в подножието на носа, да съзерцаваме дивия бряг, пещерите видими само откъм морето, а ако имаме късмет и стадата делфини, които са чести гости по тези места. По желание - обяд.

При предпочитание може да се тръгне обратно в посока Балчик. Спиране в залива Дълбока, където слизаме с помощта на динги (помощна лодка). Прекрасен залив, които приютява единствената ферма на европейско ниво в България за миди. Има малък плаж и непретенциозен ресторант, които предлага невероятни ястия от миди. Потегляне обратно около 15.00 часа. Евентуален час на пристигане в Балчик - 18.00 часа.

Еднодневният яхтен круиз може да се осъществи, по предварителна резервация, в периода 15 май - 15 октомври. Времетраенето му варира между 4 и 8 часа. Възможност за максимум 8 туриста. Цената на круиза включва застраховката на туристите, както и труда на екипажа, но не включва допълнителните услуги като: барбекю, плавници, маски, въдици, готвене. Тези цени се договарят на място с шкипера.

Яхта Реа разполага и с богат набор от напитки, които се предлагат на цени, обявени в ценоразпис на борда. Адрес: http://www.yachts.bg/; тел.: 052 578 127

Атракцията “В търсене на Ноевия ковчег”, съществува и за двудневен яхтен круиз от пристанище Варна.

Последна актуализация на 21.12.2004