Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Европейския съюз. Отговорност за съдържанието на тази публикация носят единствено Община Варна и "Фондация за устойчиво развитие" - Варна и по никакъв начин не може да се счита, че то отразява възгледите на Европейския съюз.
Катедрална църква “Успение на Пресвета Богородица”.
Катедрална църква “Успение на пресвета Богородица”
Катедрална църква “Успение на пресвета Богородица”

Непосредствено срещу Часовниковата кула на градския площад, след Освобождението от Османско робство, във Варна започва строителството на голяма катедрална църква “Успение на пресвета Богородица”. Автор на проекта е одеския архитект Маас, който я проектира по подобие на едноименния Петербургски храм.

Катедралата е изградена през 1893-1896 г. от майстора зидар Генчо Кънев в чест от освобождението от османско робство със средства на общината и волни пожертвования на варненското население. Осветена през 1910 г.

Катедралата се смята за емблема на морската столица на България. Изградена е в стила на византийската архитектура. Дървените иконостаси, дърворезбите и трона са дело на дебърски майстори от Македония. Основните стенни композиции на направени през 1950 г.

Църквата е обявена за паметник на културата.

Последна актуализация на 21.12.2004